HARSÁNYI IMRE AZ ALKOTMÁNY MOZI ÖRÖKÖS GÉPÉSZE


Régóta erre a napra vártam. Kajtár Zsolt mesélt kölökkori’ mozis élményeiről, a csibészpáholyról az Alkotmányban és Harsányi Imre bácsi nevét emlegette. Megfogadtuk, összehozzuk a találkozót a legendás nyergesi Alkotmány Mozis és a – ezt most tényleg remegő kézzel írom – a remélem “jogutód” 10’S Mozi között.

Eddig volt a dráma bennem, a további már az örömjáték órái – Imre bácsi egy perc alatt oldott mindent! Elmentem érte – a moziban már Zsolti várt minket az ajtóban. Merre induljunk? Első a moziterem volt. Ma így vagyunk – innentől már Imre bácsi mesélt a fotel kényelméből 🙂 Lukasz Józsi bácsiról, Igaz néniről – a nyergesi mozis legendákról. Elmondta hogyan csináltak mozit Bikolpusztán Tardosról kölcsönzött géppel – mert áram már volt, de akkor mozit is lehet működtetni ugyanott és megvalósult 🙂

85 év ide-oda – Imre bácsi pár perc alatt megtalálta a helyét, megmutattunk egy-két előzetest, tesztelte a 3D-t is persze.

Azután a szent mozigépház következett!!!

Persze, más – összekacsintottunk, azért vagyunk hogy élményt adjunk a vendégeknek, szórakozzanak. A technika változik, a minőség sosem! Mindig tiszta legyen a vetítő lencséje, kiváló legyen a kép és a hang, tökmindegy’ hogyan érkezik a vendég – érzelmekkel telve lépjen ki a teremből.

Harsányi Imre bácsi 30 évig volt az Alkotmány Mozi mozigépésze egészen 1990-ig. A 10’S Mozi örökös tagjává választotta és a lelkére kötötte képzeletbeli “kubaimadzaggal”, ha bármilyen régi fotó relikvia előkerül az egykori moziról gondoljon ránk – szeretnénk itt kiállítani!!!!

A margóra: most esik le nálam, Nyergesújfalun volt idő amikor egyszerre 3(!) mozi működött  – Imre bácsi pedig a nagyközségi “premiermozi” gépésze volt. Azt is kiszámolta, 30 év alatt pontosan 43200 kilométert ment a házuktól az Alkotmány Moziig!

Imre bácsi, ennyivel nem úsztad meg 🙂 Szeretettel várunk a moziban – pláne ha véget ér a rendezvénytilalom és ismét működhetünk, a történeteket a moziról folytatásokban hallani szeretném!

Gellért a mozigépházból

/a képeket Kajtár Zsolt készítette/

 

 

SZÁMÍTUNK RÁD!