TÖRŐCSIK MARI AZ ÉGI MOZIKBAN


Mindenkinek van (remélem van, de úgyis lesz!!!) Törőcsik Mariról élménye. Nagyon-nagyon hosszú életutat járt be a művésznő. Édesanyám még fiatal lánykorából a Körhintából ismeri és szereti az 50-es évekből. Én a nyolcvanas években eszmélhettem rá… És az is lehet, nem a Csapd le, csacsi! volt a legesleg’ filmszerepe ez meg ízlés kérdése.

Nekem Baján 1991-ben éjszaka a kollégiumban, takarodó után (érettségi előtt, ügyeletben) a koleszos zsiványtársaimmal a nevelői szobában a videómagnó bűvöletében ez már szinte extázis volt, a szabadság! Visongtunk, röhögtünk, fetrengtünk – a rendszerváltást tinédzserként épp megéltük a délvidéki diákvárosban, grafitiztünk, plakátoltunk ahogy illik…. – ebben a filmes tükörben “zseneális” volt a cselekményszerkesztés. Törőcsik Mari, Pap Vera, Eperjes Károly, Gáspár Sándor, Eszenyi Enikő, Szacsvay László, Koltai Róbert, a sokan mások, munkásőrök a szintúgy színészóriások. Mi ezzel a filmmel hajtunk fejet Törőcsik Marinak, mert itt maradt nekünk a mozikban és nem engedjük el soha! Nem sírunk, épp csak könnyezünk egy kicsit….és ettől még holnap felkel a Nap és mosolyogni is fogunk.

Ingyenesen megtekinthető szerda éjfélig a Nemzeti Filmintézet streaming platformján, a FILMIO-n az ÉDES ANNA, a TEKETÓRIA és a SZAMÁRKÖHÖGÉS Törőcsik Mari felejthetetlen alakításaival. A Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, háromszoros Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színművésznő, érdemes és kiváló művész április 16-án hunyt el életének 85. évében.

 

 

 

SZÁMÍTUNK RÁD!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s